· 

Boost je immuunsysteem!


In deze vreemde tijd waarin de wereld een gezondheidscrisis ondergaat, is het des te belangrijk om je immuunsysteem goed te onderhouden.  We krijgen vooral veel angstige verhalen uit Italië te horen, maar weinig tips om zelf gezond en sterk te blijven. Sterker nog, de angst die ons wordt ingeboezemd put onze nieren uit, waardoor we onder stress komen te staan en juist vatbaarder zijn voor ziektes van buitenaf. Maar wat kun je doen om hier een weerwoord op te geven? 

 

Vertrouwen

Het klinkt misschien gek, maar het eerste wat heel belangrijk is in tijden van ziekte is vertrouwen. Angst maakt ziek, omdat het stress oplevert en stress haalt je immuunsysteem omlaag. Gelukkig is er iets wat ons kan helpen in tijden van angst. We hebben namelijk geen controle over wat er buiten ons gebeurt, maar wel wat er binnen in ons gebeurt! We kunnen het corona virus niet controleren, maar wel onze gedachten hierover. 

 

We hebben op een dag 40.000 tot 60.000 gedachten. Maar wist je dat meer dan 60% van al onze gedachten op een dag negatief zijn? Veel mensen geven zichzelf onbewust de hele dag door 'op hun kop', omdat dingen niet perfect gaan zoals ze van tevoren hadden bedacht. Ze zijn veel boos op zichzelf en stralen daardoor ook uit dat ze gestraft worden. Hiermee trekken ze de boosheid van anderen aan en zullen hun gedachten wederom bevestigd worden: zie je wel, ik ben inderdaad niet goed genoeg. Of als je de hele dag denkt dat je niet mooi bent: op een gegeven moment raak je ervan overtuigd dat je niet mooi bent en voel je je niet mooi. Je gaat je verstoppen en word er neerslachtig van, waardoor je ook een minder mooie uitstraling krijgt dan wanneer je stralend in het leven zou staan. 

 

Je gedachten hebben dus invloed. En deze kun je positief inzetten! Simpelweg door positieve gedachten te denken, zo vaak mogelijk, de hele dag door. In het begin zal dit misschien wat onwennig voelen, maar na een tijdje ga je deze gedachten ook geloven en raak je overtuigd van deze nieuwe waarheid: een mooie wereld, een sterk zelfvertrouwen of bijvoorbeeld een sterk immuunsysteem! Probeer op een dag heel vaak te denken en te voelen hoe gezond je bent, hoe sterk je lijf is, hoe krachtig het zelfhelende vermogen van je lichaam en stel je voor dat áls je ziek wordt, je het aan zult kunnen. Dit kun je natuurlijk ook met je familie doen: mijn familie is gezond en blijft gezond, beschermd en veilig. De wereld is een mooie, veilige plek.  En zo sterk je je vertrouwen, waardoor je daadwerkelijk meer ontspant en minder kans hebt om erg ziek te worden. 

 

 

 

Beweging en oefeningen

Naast positieve gedachten is het ook belangrijk om lichaamsoefeningen te doen. Virussen komen het lichaam binnen en gaan de boel aanvallen, dus je lichaam moet terug kunnen vechten. Hiervoor is het belangrijk dat je lijf goed doorstroomt. Wij hebben nogal de neiging om de boel vast te zetten: door spanning of stress van het alledaagse leven houden we allerlei gifstoffen vast in ons lijf die pas vrij komen als we gaan bewegen. Denk bijvoorbeeld aan Yoga, Chi Kung of gewoon uitbundig dansen, rekken en strekken om alles even los te maken. Een hele krachtige en makkelijke oefening is om ontspannen te gaan staan met de voeten op heupbreedte, de ogen te sluiten en op en neer te gaan schudden. Dit doe je een minuutje of 10, terwijl je in gedachten langs alle organen, gewrichten, botten en lichaamsdelen gaat en er even aandacht naar stuurt. Je zult merken dat je na deze oefening al een stuk meer ontspannen bent! Stel je voor dat alle troep in je lijf door je voeten naar de aarde stroomt en vul je lijf met nieuwe energie! Dit geeft je immuunsysteem een boost!

Gezonde voeding

Als er iets is wat zorgt voor een sterk immuunsysteem is het wel gezonde voeding. Veel groente, fruit, vitamines en mineralen geven je immuunsysteem een boost. Vooral Vitamine C staat erom bekend dat het de weerstand ondersteunt. Het zit in fruit, groente en aardappelen, met name in koolsoorten, citrusfruit, kiwi's, bessen en aardbeien. Om de vitamine C in deze producten zoveel mogelijk te behouden is het belangrijk om groente in weinig water te koken en niet langer dan nodig. Het Voedingscentrum heeft goede tips.

 

Wist je dat je broccoliroosjes bijvoorbeeld maar 4 minuten hoeft te koken? Of dat je vezels nodig hebt om de suikers, vitaminen en mineralen groente en fruit goed op te nemen in je lijf? Daarom kun je beter een sinaasappel eten, dan een glaasje sinaasappelsap drinken. Of is het beter om een aardappel mét schil te eten dan zonder. 

Er zijn ook veel kruiden en specerijen die de weerstand een goede boost geven. Maak bijvoorbeeld deze heerlijke thee:

 • paar schijfjes gember;
 • een takje pepermunt; 
 • een takje tijm;
 • een zakje kamillethee;
 • een paar schijfjes citroen of sinaasappel; 
 • voeg eventueel wat honing toe.

Dit werkt omdat gember antibiotische eigenschappen bezit, pepermunt slijmoplossend en koortsverdrijvend, tijm en kamille verminderen de zwelling van slijmvliezen, lossen slijm op en voeren het af en honing verzacht de keel. 

 

Andere kruiden die goed zijn voor de weerstand en helpen bij hoesten en verkoudheid zijn brandnetel, echinacea, kurkuma, kardemom, kaneel, rozemarijn, citroenmelisse, vlierbloesem en vlierbes. Ook knoflook is ontstekingsremmend en antimicrobieel bij luchtweginfecties, verkoudheid en griep! Yes, alle reden voor een avondje stinken op de bank! 

Aardappelwindsel

Mocht je dan toch flink aan het hoesten geslagen zijn, dan zijn er ook natuurlijke oplossingen te vinden die je genezing zullen ondersteunen. Zo ook het aardappelwindsel. Een hele charmante naam, maar aardappels werken slijmoplossend volgens Natuurlijk Gezond van Karin Berndl en Nici Hofer. 

 

Het is heel simpel: 

 • Kook wat aardappelen, zonder te schillen; 
 • Stamp ze tot puree; 
 • Verdeel dit over de lengte van een theedoek; 
 • Rol de theedoek op en leg dit over je hals;
 • Houd het op zijn plek met een sjaal. 

Essentiële oliën

Een andere optie om de lucht in je huis schoon te maken is het inzetten van essentiële oliën. Deze oliën laten het huis heerlijk ruiken, maar hebben ook nog eens een antivirale werking. 

 

Holistik schrijft hierover het volgende: "Uit onderzoek van de Italiaanse wetenschapper A. Garozzo is gebleken dat er oliën zijn die het infectieproces van een virus in een vroeg stadium (wanneer het virus als eerste een gastcel overneemt en zich gaat vermeerderen) kunnen helpen afremmen. Tea tree olie en eucalyptusolie zijn zulke snelle ingrijpers. Toen deze olieën werden verneveld in een diffuser en in een kleine, afgesloten ruimte werden verspreid, verdwenen virussen in de lucht binnen 10-15 minuten."  Snel uitproberen dus! 

 

 

Tot slot is het natuurlijk belangrijk om dagelijks een frisse neus te halen. Een lekkere wandeling door de buurt kan je meer ruimte geven en daarmee al veel goed doen voor je longen. Maar dan moeten we natuurlijk wel naar buiten kunnen blijven gaan... Met gepaste afstand. Heel veel kracht gewenst voor de komende tijd en blijf gezond!