· 

Kaartleggingen: onzin of zinvol?

Kaartleggingen: wat is daarbij je eerste gedachte? Ik moest meteen denken aan de geheimzinnige tarotleggingen, van die vrouwen in gewaden met een glazen bol die je oplichtten op de kermis. Dat is het beeld wat ons vaak wordt voorgeschoteld in films en programma’s op televisie. Zweverig, valse informatie en naïeve mensen die "erin trappen". 

 

Maar in mijn opleiding tot Holistisch Therapeut ontdekte ik dat niks minder waar was. Kaartleggingen gaan over jezelf, ze zijn een spiegel voor wat er in jou speelt, en je zult er precies datgene uithalen wat voor jou van belang is om te weten op dat moment. Of dat nou komt omdat de engelen je handen sturen om de juiste kaarten te pakken, of omdat je onderbewuste precies de juiste informatie eruit filtert maakt op zich niet uit. Je mag zelf weten wat je gelooft! Maar feit is wel dat het een interessant beeld geeft van de wereld zoals jij hem beleeft op dat moment, en dat kan je mooie inzichten geven. 

In deze blog ga ik een kaartlegging beschrijven die ik zelf heb gedaan, om je te laten zien hoe zo’n ervaring eruit ziet. Ik heb hierbij gekozen voor een legging voor het ontplooiende doel. Als ‘starter’ in de samenleving heb ik net als de gemiddelde jong volwassene veel doelen die ik graag wil waarmaken, en zoals ik heb gemerkt lukt dat niet altijd. Dan is het soms moeilijk om weer overeind te komen als je onderuit gaat.

 

 

Als eerste mag ik een kaart kiezen die staat voor het Zelf – mijn dromen en wensen. Daarbij kies ik intuïtief en blind voor de kaart “Hier en Nu”. Deze kaart vertelt mij dat ik teveel stilsta bij het verleden en de toekomst, en daarbij vergeet dat ik in het hier en nu mag zijn. Alles wat ik op dit moment doe, creëert mijn toekomst, en gezien elk moment in het Nu plaatsvindt, heb ik invloed op de toekomst door in het Nu aanwezig te zijn. Hoe onlogisch dat misschien ook klinkt, is dat natuurlijk wel zo. Ik mag me bewust zijn van mijn gedachten in het Nu, want daarmee creëer ik de realiteit van het volgende Nu-moment. Dus gek genoeg, moet ik om mijn dromen en wensen te realiseren terug komen in het Nu en hier aanwezig zijn bij mijn gedachten en de stilte daaromheen. 

Vervolgens kies ik een kaart die staat voor mijn Uitdagingen – de weerstanden die mij tegenhouden. Daarbij kies ik de kaart “Macht”. Deze kaart herinnert mij eraan dat ik mag vertrouwen op de kracht en de macht die ik heb, en kan vinden in mezelf. Het brengt me bij mijn gevoel van machteloosheid die ik inderdaad vaak ervaar. Het is bijvoorbeeld lastig om een huis te vinden in deze markt, en als ik teveel in de omstandigheden ga geloven die continu op me af komen, dan ga ik ook geen huis vinden dat bij me past. Nee, ik mag vertrouwen dat ons huis er komt, dat ik de macht en de kracht van mijn gedachten heb om die realiteit te creëren en het huis dat bij ons past te manifesteren in de fysieke wereld om ons heen. Ik ben krachtiger dan ik denk, en ik maak mezelf vaak klein. Ik ben bang voor mijn eigen grootsheid, en dat is mijn grootste obstakel om succes te hebben in mijn doelen.

 

 

Dan mag ik een kaart kiezen die staat voor mijn Krachten – waarden waarmee ik verder kom. Daar ligt voor mij “Ontvankelijkheid”. Een kaart met een mooie vrouw die het licht ontvangt van boven. Deze kaart herinnert mij eraan dat ik mijn geest stil mag maken, zodat ik meer ruimte krijg om ‘de geest van het licht’ te ontvangen. Maar het herinnert mij ook aan mijn grootste kracht: vrouwelijkheid. Ontvankelijkheid staat gelijk aan yin, het vrouwelijke, en dat is mijn grootste leerweg en mijn grootste kracht. Een kracht die ik meer wil gaan ontdekken: ik ben benieuwd wat er allemaal te vinden is in de diepte van mijn vrouwelijkheid. En wat ik daarmee kan betekenen voor deze wereld. Deze mooie kaart raakt mij diep in mijn kern. 

Dan kies ik een kaart die staat voor Muze – mijn inspiratie en ik trek de kaart “Ik ben schepper”. Deze kaart herinnert mij wederom aan de invloed van mijn gedachtekracht, waar ik veel meer mee kan dan ik nu doe. Maar tegelijkertijd geeft hij mij ook de boodschap dat het letterlijke scheppen mij inspiratie geeft. Ik heb veel verschillende hobby’s en talenten, zoals schilderen, naaien, pottenbakken, tuinieren, schrijven, fotograferen, noem maar op… het scheppen is ook een kracht van mij waar ik vaak veel inspiratie uit haal. Daar vind ik mezelf weer terug als ik haar even kwijt ben. Ik mag dus zowel mijn gedachtekracht als mijn scheppende fysieke kracht inzetten om de wereld om me heen te scheppen naar mijn zin en mijn doelen waar te maken.

 

 

Als vijfde kaart mag er één kiezen die staat voor Creativiteit – mijn daden. Daar kies ik intuïtief voor “Oneindige mogelijkheden”. Deze kaart vertelt mij dat alles wat ik nodig heb om te slagen, al in mij verborgen ligt. Ik mag mijn geest stil maken, zodat ik het wijze stemmetje in mezelf weer kan horen. Hartstikke raak natuurlijk, en daar komt bij dat het voor mij ook spiegelt dat ik geen keuzes maak. Ik zie oneindige mogelijkheden, maar durf nergens écht voor te gaan. Want als ik een keus maak, moet ik de rest laten vallen: dat is mijn angst. Ik vind van alles leuk! En wat als ik ergens echt voor ga, maar het blijkt het toch niet te zijn? Dan faal ik gigantisch en zit ik eraan vast. Natuurlijk is dat niet zo, maar dat zijn wel gedachtes die in mijn hoofd rondspoken. Het advies om mijn geest stil te maken en naar mijn hart te luisteren is dus wel een goede tip, want dan kan ik weer voelen wat ik nu écht wil. Waar wordt mijn hart warm van? 

Kaart nummer zes is Doel – mijn unieke bijdrage en daarbij kwam ik uit op “Transformatie”. Deze kaart vertelt mij dat ik op dit moment in een diepe transformatie zit, waarbij ik oude stukken mag loslaten en de nieuwe ik mag verwelkomen. Door deze transformatie kom ik steeds een stapje dichtbij mijn unieke bijdrage op deze wereld, en voor het verwerkelijken van mijn doelen. Als ik afstem voel ik dat het te maken heeft mijn vrouwelijkheid, vrouwelijke yin energie, de diepte in duiken, en vanuit rust en stilte creëren. Waar mannelijkheid staat voor doelgerichtheid en knallen, staat vrouwelijkheid voor de stroom volgen en stil staan bij wat is, in het Nu. Blijkbaar gaat mijn transformatie me helpen om via de vrouwelijke energie toch mijn doelen te bereiken. Maar dat vergt vertrouwen… vertrouwen dat alles goed is, precies zoals het is. 

 

Tot slot mag ik een kaart kiezen voor Richting – wat is de volgende stap? Ik voel dat ik hier niet één, maar twee kaarten mag kiezen. De eerste die ik trek is “Innerlijke rust” die mij vertelt dat alles precies goed is zoals het is op dit moment. Ook in tijden van chaos, of conflict, mag ik naar binnen keren en aanwezig en in balans blijven. Ik mag vertrouwen dat alles ook dan goed is zoals het is. Als tweede trek ik “Licht”, een kaart waar een prachtige affirmatie bij staat die ik graag wil delen: “Ik confronteer mijn schaduwen met liefde in mijn hart en transformeer ze tot een steeds groter licht. Ik zoek het licht in mijn leven en ben dankbaar voor mijn vele zegeningen.” En zo is het, ik ben hartstikke dankbaar voor alles en iedereen in mijn leven, en in feite heb ik niks nodig wat dat beter kan maken op dit moment. Natuurlijk heb ik plannen en doelen voor de toekomst, maar op dit moment is alles precies goed zoals het is. Ik heb een prachtig huisje, een tuin, lieve mensen om me heen, genoeg middelen om rond te komen, eten op tafel, wat wil je nog meer? 

Met een hart vol dankbaarheid en vertrouwen sluit ik deze kaartlegging af. Het heeft me weer voldoende spiegels gegeven, stof tot nadenken – of juist stilte en voelen. Het heeft me weer laten zien dat het oké is, dat ik op de juiste weg zit en welke stappen ik kan ondernemen om een stapje verder te komen. Eén ding is duidelijk: ik mag mijn geest leegmaken. Dus meditatie wordt weer een prioriteit op de agenda! Voor mij zijn kaartleggingen op deze manier heel erg zinvol. 

 

 

Wil jij ook een keer ervaren hoe het is om een persoonlijke kaartlegging te krijgen? In mijn coaching sessies werk ik graag met kaarten, en gaan we aan de slag met jouw vragen. Er zijn meerdere  leggingen mogelijk, waarbij je inzicht kunt krijgen in verschillende delen van jezelf of van je leven. Ik geef ze bij voorkeur live, maar ook online is het mogelijk om een afspraak te maken. Vind je het leuk om het een keer te proberen? Of heb je behoefte aan meer inzicht in jezelf? Neem gerust contact op via www.praktijkkleurrijk.com/contact en ik zal je (na de vakantie) spoedig terug bellen of mailen. 


In deze kaartlegging is gebruik gemaakt van de kaartenset "De Helende Kracht van Engelen" door Mario Duguay, uitgegeven door Deltas. 

Write a comment

Comments: 0