Recepten

Spruitjes met feta en honing

Hierbij mijn recept voor een lekkere vegetarische maaltijd met spruitjes. Ik heb voor het eerst spruitjes verbouwd in de moestuin dit jaar en het is mij goed bevallen. Alleen was het best een raadsel hoe ik ze nou lekker zou kunnen klaarmaken zonder spek toe te voegen, maar dat wel het bittertje er wat uit zou gaan. Bij deze mijn creatie! 

 

 

 

Voor 2 personen 

Bereidingstijd: 30 minuten 

Ingrediënten:

  • verse spruitjes 
  • 1 ui 
  • Tijm (vers of gedroogd) 
  • 100 gr feta kaas
  • 2 el honing 
  • olijfolie

Serveren met gebakken aardappels of aardappelpuree. 

Lekker met een vegetarische braadworst. 

Bereiding:

  • Maak de spruitjes kookklaar (wassen, doormidden snijden, buitenste laagje eraf en eventueel een stukje kern eruit) en laat ze vijf minuten koken in water.
  • Snijd ondertussen de ui en giet ze na vijf minuten af. Even koud water erover heen om het kookproces te stoppen.
  • Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak de spruitjes met voldoende tijm in de pan. Zorg dat ze goudbruin gebakken en voeg in de laatste paar minuten de ui toe.
  • Fruit de ui tot hij glazig is. Als alles gaar is sprenkel je honing over de groenten in de pan. Laat hem een minuutje caramelliseren in de pan. 
  • Verkruimel de feta erover en klaar is kees! 

Biet Bourguignon

Een heerlijk recept om eens iets anders met je bieten klaar te maken dan de standaard recepten. Ik kreeg het idee van een klein vegetarisch restaurant in Buinen, Drenthe:  "Brasserie Byzonder". Dit restaurant is echt een aanrader voor iedereen met allerhande allergieën en intoleranties, maar ook als je eens iets anders creatiefs wilt proeven. Omdat ik mijn Biet Bourguignon daar zo lekker vond, heb ik het thuis proberen na te maken. En ik vind het zo toch aardig gelukt! Mijn heerlijke variant voor iedereen die het thuis wil proberen. 

 

Voor 4 personen

Bereidingstijd: 1 uur en 30 minuten 

 

 

Ingrediënten:

  • 8 grote verse bieten 
  • 5 el maïsmeel 
  • 2 uien 
  • 3 teentjes knoflook
  • 25 gr boter (of olijfolie als je het vegan maakt) 
  • 100 ml rode wijn
  • 500 ml groentebouillon
  • 1 sinaasappel 
  • handje granaatappelpitjes 
  • tak verse rozemarijn 
  • 1 laurierblaadje 

Eventueel extra: 

  • verse peterselie 
  • geitenkaas

Serveren met (al dan niet glutenvrij) brood of salade.

Bereiding:

  • Snipper de ui en de knoflook en snijd de bieten in dunne plakjes. 
  • Verhit olijfolie of boter in de pan en voeg daar de uien en knoflook aan toe, samen met de rozemarijn en de laurier. 
  • Doe de deksel op de piano en laat een paar minuten zachtjes sudderen op laag vuur. De zoete smaak uit de uien komt zo naar buiten. 
  • Voeg de bietenplakjes toe en bak ze even mee. Laat ze vijf minuten sudderen met de deksel op de pan. 
  • Schep het maïsmeel in de pan en roer alles goed door elkaar, zodat alles bedekt is met een dun laagje maïsmeel. Laat het even bakken, zodat het meel gaart. 
  • Blus het af met de rode wijn en laat de alcohol verdampen. Voeg dan de bouillon toe. 
  • Rasp de sinaasappelschil en voeg de helft toe aan de pan. Pers het sap uit en voeg dit ook toe. 
  • Haal de deksel van de pan en laat het stoofpotje minimaal een half uur sudderen. Hoe langer je het laat staan, hoe meer de smaken integreren. 
  • Als de vloeistof gebonden is en het stoofpotje klaar is, voeg je de granaatappelpitjes toe en breng je het op smaak met peper en zout. 
  • Eventueel verse peterselie erop (laurier eruit), geitenkaas eroverheen verkruimelen en eetsmakelijk! 

healthy tasty IJskoffie

Een heerlijke zomerse ijskoffie, maar dan gezond en lekker! 

 

Lactosevrij en (geraffineerde) suikervrij... makkelijk vegan te maken door de honing te vervangen door agavesiroop of rijststroop. Simpel en snel! 

 

Voor 2 glazen

Bereidingstijd: 5 minuten


Ingrediënten:

  • 350 ml amandelmelk
  • 2,5 tl honing
  • 4 ijsblokjes
  • 2 versgezette espresso's
  • 1 tl vanille extract

Benodigdheden: 

  • espresso maker
  • blender

eggwrap met spinazie, hütenkäse en tomaat

Een simpele en snelle lunchmaaltijd, die heerlijk smaakvol is zonder veel koolhydraten.

 

Voor 1 persoon 

Bereidingstijd ± 15 minuten


Ingrediënten:

  • 2 biologische eieren 
  • oregano 
  • 50 gram hütenkäse 
  • 5 cherrytomaatjes 
  • handje spinazie
  • olijfolie 
  • zout en peper

Bereiding: 

  • Zet 2 verse espresso's.
  • Doe de ijsblokjes in de blender met de honing. 
  • Giet de espresso's erover en laat blenden, totdat het een soepele massa is en de ijsblokjes verpulverd zijn. 
  • Voeg dan het vanille extract en de amandelmelk toe en zet de blender op maximaal.
  • Laat een halve minuut blenden en klaar is kees! 

Bereiding:

  • Klop de eieren los in een schaaltje en zet een koekenpan op het vuur. 
  • Verwarm de olijfolie in de pan en voeg dan de losgeklopte eieren toe. Laat ze garen op middelmatig vuur. 
  • Snijd ondertussen de tomaatjes in vieren. 
  • Strooi zout en peper over het omelet in de pan. 
  • Als het omelet aan één kant lichtbruin is, draai je hem om en laat je de andere kant bruin worden. 
  • Op dat moment verspreid je de blaadjes spinazie over het ei, zodat ze zacht kunnen worden in de pan. 
  • Verspreid wat oregano over het omelet. 
  • Als het aan beide kanten lichtbruin en gaar is, haal je het omelet uit de pan. 
  • Verspreid de hütenkäse en de tomaatjes erover, sprenkel er wat extra virgine olijfolie overheen en rol hem op. 
  • Eet smakelijk! 

Boekweit salade

Deze heerlijke verse boekweit salade is een ware aanrader als je op zoek bent naar licht, gezond en voedzaam eten. Hij is makkelijk en snel klaar te maken! 

 

Voor 2 personen

Bereidingstijd ± 30 minuten


Ingrediënten:

  • 200 gram boekweit
  • 1 broccoli
  • 1 granaatappel
  • 1 avocado
  • 1 paprika
  • 200 gram fetakaas
  • handvol walnoten
  • handvol sla
  • crema de balsamico

Bereiding: 

  • Kook de boekweit gaar: twee keer zoveel water als boekweit en dan 20 minuten koken. 
  • Zet een pannetje water op het vuur en breng aan de kook. Snijd ondertussen de broccoliroosjes en was ze in koud water met zout. 
  • Als het water kookt, doe je broccoli in de pan en kook ze in ± 4 minuutjes beetgaar. 
  • Snijd de paprika en de avocado in stukjes. Snijd de granaatappel doormidden en verwijder de pitjes: deze gaan door de salade.
  • Giet de boekweit af en meng alle groentes en boekweit door elkaar. 
  • Serveer de salade met verkruimelde fetakaas, walnoten, sla en crema de balsamico als dressing.

Courgetti met tomatensaus en vegaworstjes

Heerlijke healthy courgetti met een zelfgemaakte tomatensaus, zonder toevoegingen die wel in de sauzen van de supermarkt te vinden zijn helaas. Deze 'pasta' is gemaakt van verse groente en heel makkelijk en snel te bereiden! 

 

Voor 2 personen 

Bereidingstijd ± 30 minuten

Ingrediënten:

 

  • olijfolie
  • 2 courgettes 
  • 1 rode ui 
  • 2 tenen knoflook
  • 1 blik bio tomatenpulp 
  • 1 blikje tomatenpuree 
  • 3 verse tomaten
  • 1 takje verse rozemarijn
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 200 ml rode wijn 
  • 6 vegetarische worstjes
  • parmezaanse kaas
  • evt. wat verse basilicum

Bereiding: 

 

  • Snipper de ui en de knoflook, en verwarm de olijfolie in de pan.
  • Bak de uitjes glazig en voeg de rozemarijn, paprikapoeder en de tomatenpuree toe.
  • Doe de deksel op de pan en laat het 5 minuutjes stoven op zacht vuur. 
  • Ondertussen snijd je de tomaten in grove stukken en haal je de courgettes door de spirelli, zodat er mooie lange slierten ontstaan. 
  • Voeg na 5 minuten de tomatenpulp toe aan de sauspan en laat het weer 5 minuten op het vuur staan, zonder deksel dit keer. 
  • Snijd de vegaworstjes in plakjes en bak ze in een koekenpan tot ze bruin en crispy zijn. 
  • Voeg de rode wijn toe aan de saus en laat weer 5 minuten op het vuur staan.
  • Zet een grote wokpan op het vuur en verwarm hierin olijfolie. Bak de courgetti ± 5 minuten tot het beetgaar is: pas op, het moet niet uit elkaar vallen omdat het té gaar is.
  • Voeg ondertussen de verse tomaten en de gebakken vegaworstjes toe aan de rode saus. Eventueel kun je wat blaadjes van een verse basilicumplant toevoegen aan de saus.
  • Breng de saus op smaak met peper en zout. Schep alles op de borden en rasp er heerlijke parmezaanse kaas over heen. Eetsmakelijk! 

amarant salade met wortel, paprika en feta

Heb je een lange dag gewerkt en behoefte aan een fijne energie boost? Dan is deze amarant salade iets voor jou! Amarant is relatief onbekend in Nederland, maar is een gezond product met een hoog gehalte plantaardige eiwitten en vezels. Daarnaast bevat amarant veel B-vitamines, vitamine C, E en is het rijk aan mineralen, zoals calcium, magnesium, ijzer, kalium, zink en fosfor.* 

 

Voor 2 personen

Bereidingstijd: 30 minuten

 

 


Ingrediënten:

  • 125 gram amarant
  • 75 gram boekweit
  • 2 wortels
  • 2 bosuitjes 
  • 1 paprika
  • 1/2 komkommer
  • 1/2 granaatappel
  • 100 gram feta 
  • 2 handjes rucola 
  • 3 takjes verse peterselie
  • 2 takjes verse munt
  • extra virgine olijfolie

 

 

 

 

* Bron: de Hippe Vegetariër

Bereiding:

  • Doe de amarant in een pan met 400 ml water en breng het aan de kook. Kook de amarant 10 minuten en voeg dan de boekweit toe in hetzelfde water. Kook nogmaals 20 minuten.
  • Was de groentes. Snijd de bosuitjes in ringen, de paprika in stukjes en de komkommer in halve ringen. Rasp de wortels. 
  • Snijd de granaatappel doormidden en verwijder de pitjes: deze gaan door de salade. 
  • Hak de peterselie en de munt fijn en doe ze samen met de granaatappel en alle groentes in een kom. 
  • Giet de amarant en de boekweit af na 20 minuten koken, en voeg ze toe aan de kom. 
  • Voeg de rucola toe, een flinke scheut extra virgine olijfolie en verkruimel de feta erover.
  • Schep alles door elkaar en breng op smaak met zout en peper. 

Vegetarische groentesoep met huisgemaakte kruidenboter

Net als oma vroeger, maak ik heerlijke groentesoep voor tussen de middag of als avond eten. Maar dan wel op mijn manier, met vegetarische braadworst en met huisgemaakte verse kruidenboter, uit de tuin. Makkelijk en snel! 

 

Voor 2 personen

Bereidingstijd: 30-45 minuten


Ingrediënten:

 

Voor de soep

  • 25 gram biologische roomboter
  • 2 vegetarische braadworsten
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 prei
  • 2 wortels
  • 2 selderijstengel
  • 1/2 bloemkool 
  • handje vermicelli 
  • 1,5 l groentebouillon
  • scheutje cognac

Voor de kruidenboter

  • 75 gram biologische roomboter (kamertemperatuur)
  • 3 takjes tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 7 plukjes peterselie 
  • 10 basilicumblaadjes
  • ± 20 stengels bieslook
  • 1 tl gedroogde of verse oregano

Serveren met vers stokbrood. 

Bereiding: 

  • Snipper de ui en de knoflook.
  • Snijd de braadworst in plakjes.
  • Was alle groentes en snijd ze in blokjes of ringetjes. 
  • Smelt de boter in een grote pan. 
  • Bak de braadworst even aan tot hij bruin is. 
  • Fruit de ui en de knoflook 3 minuten mee tot ze doorzichtig zijn. 
  • Bak vervolgens de rest van de groentes mee, en laat ze met het deksel op de pan 5 minuten trekken. 
  • Verkruimel de groentebouillonblokjes in de pan en roer het goed door de groenten heen. 
  • Blus af met een scheut cognac en roer goed. Laat de groenten 2 minuten trekken met het deksel op de pan. 
  • Voeg dan het water toe aan de pan en roer weer goed. 
  • Laat de soep 20 minuten koken, terwijl je met de kruidenboter aan de slag gaat. 
  • Pluk alle verse kruiden uit je tuin en versnipper ze over de roomboter. Voeg eventueel wat zout toe aan de boter en roer alles goed door elkaar. 
  • Na 20 minuten voeg je aan de soep de vermicelli toe en kook deze mee volgens de verpakking. 
  • Breng op smaak met zout en peper.

Serveer de soep met vers stokbrood, je huisgemaakte kruidenboter en eventueel wat olijfolie. Eet smakelijk!