· 

In mei leggen alle tuinders een prei

De afgelopen tijd was er volop drukte in de tuin. En niet alleen in de tuin, want ook alle instanties gaan stapje voor stapje weer open. Het werk gaat weer door en het lijkt wel alsof er geen coronacrisis heeft plaatsgevonden de afgelopen maanden. Maar niks is minder waar natuurlijk. De coronacrisis heeft echter niet alleen negatieve gevolgen gehad; het heeft ook tijd en ruimte geboden, om thuis te zijn en tot rust te komen, weer in verbinding met jezelf en je gezin te komen. Dat zal ongetwijfeld niet overal goed uitgepakt zijn, maar bij mij gaf het genoeg ruimte om in rust mijn moestuin in te richten. 

 

Begin mei besloot mijn zusje Floor langs te komen in – zoals zij het noemt – Sneek Resort. We hebben haar lekker in de watten gelegd, zodat ze even ruimte had van de quarantaine beklemming in een appartement in Utrecht met z’n tweeën. Uiteraard heeft ze een kijkje genomen in de moestuin: we hebben samen een vliesdoek opgezet en de Froccoli geplant. Floor heeft haar stempel erop gezet, zoals te zien is op de foto! We hebben samen spinazie gegeten uit de kas en ook de rucola is in een salade beland, dus al met al een gezond en gezellig weekend samen!

De droogte in mei zorgde ervoor dat we elke dag naar de tuin moesten om water te geven. In onze paden zijn diepe barsten te zien, die ons goed op de hoogte houden van de stand van het water in Nederland. Als het in het laag liggende Friesland al zo droog is, dan weet ik niet hoe gelukkig de bomen in Drenthe zijn op dit moment… Omdat we veel water geven, groeien de groentes en bloemen gestaag. Op mijn verjaardag heb ik van de tuin een prachtig cadeau gekregen: de eerste oogst! Een heerlijke biologische krop sla die ik met mijn vader en oom kon delen aan tafel. Wat een genot om hiervan te mogen smullen. Lekker knapperig en je proeft de Friese klei in de groentes terug. 

 

Zoals ik in een eerdere blog al beschreef maken wij gebruik van permacultuur: zet de juiste planten naast elkaar, waardoor de beestjes het één niet aanvreten, omdat ze een hekel hebben aan hetgeen ernaast staat. Hierdoor worden er weinig groentes aangevreten in de tuin. Alleen bij één bewoner haalt het niet zo veel uit: meneer Haas.

 

 

Op de moestuin zitten dit jaar veel haasjes, die bij zonsondergang besluiten om een heerlijk avondmaal uit te kiezen. Een aardbeitje hier, een krop sla bij de buurman… maar dan is het wel zuur als na al je harde werk tóch je slakroppen worden opgegeten.

 

Dus hebben we iets bedacht, om de plantjes wél biologisch te kunnen bespuiten.  Jelle Medema heeft het concept De Makkelijke Moestuin bedacht, en daar halen wij regelmatig tips & tricks vandaan. Zo heeft hij tegen ‘belagers’ een biologisch spuitmiddeltje bedacht, waar zo’n beetje alle beestjes een hekel aan hebben. Het is een mix van een ui en een paar tenen knoflook die je even flink laat trekken in een liter gekookt water. Een paar uur later heb je een mengsel wat ruikt naar uiensoep. Hier voeg je wat cayennepeper aan toe (ik doe ook kruidnagel en chilipeper) en tot slot los je er een eetlepel groene zeep in op. De zeep zorgt ervoor dat het mengsel aan de blaadjes blijft plakken – totdat de regen het eraf spoelt. Maar gezien de droogte is het een perfect middel voor ons! De hele keuken stonk en ik was als een ware heks met veel plezier – en gemene lachjes – een vieze soep aan het brouwen. Maar tot nu toe blijven de haasjes er mooi vanaf!

 

Uiteraard maken we de moestuin wel geschikt voor een boel beestjes. We zorgen voor een mooie compostbak waar ze zich een ongeluk kunnen eten aan lekkers en we zetten voor de bijen en vlinders veel verschillende bloemen in de tuin. Zoals indische kers, reuze zonnebloemen, lupinebloemen, een vlindermengsel met allerlei vlinderbloemen, en mooie goudsbloemen. Deze laatste zijn ook heerlijk om in een risotto te gebruiken bijvoorbeeld en ze dienen ook de kruidengeneeskunde. Ze werken in een crème verzachtend voor de huid en via het eten helend en verwarmend voor de slijmvliezen van het maag-darmkanaal. Hiermee ondersteunt het de spijsvertering. 

 

Ook voor vogels en kikkers is het een fijne plek om te zijn. Er zijn vele bomen en struiken met fruit en besjes en het slootje waar we water uit halen voor de tuin is een paradijs voor de eend of kikker: het staat groen van de eendenkroos en het water staat vrijwel stil, dus zeer geschikt om je kikkerdril in te droppen!

 

Eind mei staat onze tuin helemaal vol: prei, broccoli, rode kool, sla, zonnebloemen, allerhande besjes, uien, boontjes, snijboontjes, kruiden, wortels, knoflook, aardbeien, bietjes en aardappels hebben de kans om zich tot mooie groentes en planten te ontwikkelen! We kunnen niet wachten om alle biologische groentes te proeven. Kom je een keertje bij ons langs?