· 

De helende kracht van Calendula

Deze blog gaat over de magische kracht van bloemen. Naast de lust voor het oog, zijn bloemen ook in te zetten als smaakmaker in eten of als medicijn. Vandaag een stuk over de werking van Calendula, ofwel Goudsbloem. Een prachtige oranje bloem, die straalt en je dag letterlijk opfleurt. 

 

 

In onze moestuin hebben we twee stukken bezaaid met mooie calendula bloemen. Deze bloemen zorgen er voor dat belagers uit de tuin blijven en helpen ons om biologisch te kunnen tuinieren. 

Maar calendula bloemen zijn ook heerlijk door het eten. In het boek Greendelicious van Natasha Boudewijn staan fantastische vegetarische recepten met allerlei kruiden uit de tuin, waaronder een heerlijke champagnerisotto met calendula. Ze hebben een licht pittige, en bloemige smaak, zeker het proberen waard! 

 

Maar de blaadjes van de calendulabloem bevat ook essentiële oliën die helende krachten bezitten. Ik heb een zalf gemaakt, waarbij ik de calendula heb laten trekken, zodat alle essentiële oliën uit de bladeren in de zalf komen te zitten. Calendula zalf werkt ontstekingsremmend en verzachtend voor de huid. Zo kan het helpen bij een onrustige huid: acné, eczeem of jeuk bijvoorbeeld. Daarnaast werkt calendula goed bij wondheling, het bevordert het helen van een open wond of schaafwond. Verder werkt het verzachtend en kalmerend.  Voor meer informatie over het gebruik van calendula kun je terecht op deze website

 

Maar hoe maak je nu zelf een goede calendula zalf? 


RECEPT CALENDULA ZALF

 

Benodigdheden:

25 gram bijenwas

225 ml olijfolie

verse calendula bloemen 

 

Recept: 

Smelt de bijenwas au bain marie en voeg dan de olijfolie toe. 
Roer het goed door elkaar tot het een geheel is. 
Voeg zoveel mogelijk calendula bloemen toe, zodat de zalf goed gevuld is. 
Laat het geheel een paar uur au bain marie macereren op laag vuur.  
Zeef de bloemen uit de zalf en schenk het meteen in potjes. 
Laat de zalf afkoelen. 

 


En de zaadjes uit de kern van de bloemen vangen we uiteraard op, dan hebben we volgend jaar een nieuwe oogst calendula bloemen! Laat ze een paar dagen liggen in een bakje of op een schoteltje, en ze zijn gedroogd en klaar om ingepakt te worden voor het komende seizoen.  

 

 

Wil jij ook calendula zalf maken? Ga naar een plaatselijke imkerij en vraag of ze bijenwas voor je hebben! Vaak is het een restproduct waar ze niks mee doen, en kun je het voor een prikkie ophalen!

Heb jij vragen of ideeën die je wilt delen? Wat leuk! Neem contact op en we horen graag wat je ons te vertellen hebt! 

Mail naar heleen.praktijkkleurrijk@gmail.com of ga naar www.praktijkkleurrijk.com.  Hopelijk tot ziens!