· 

HSP & Vakanties

Op vakantie gaan als hoogsensitief persoon

 

Heerlijk, zo´n weekje weg. Even van huis, naar de buitenlucht, de natuur in. Althans, dat is waar ik voor kies, als HSP´er. Weer contact maken met mijn kern, het stralende zonlicht, organische structuren om me heen, boswandelingen, water… stap voor stap loop ik terug naar mezelf. Ontprikkelen van het alledaagse leven en opladen om het weer aan te kunnen allemaal. Nu zul je misschien denken: “Lekker toch? Even eruit, daar heeft iedereen behoefte aan!” Ja dat klopt, maar zo makkelijk is dat niet voor de meeste HSP’ers. Ik zal hier iets over mijn ervaringen vertellen. Daarna deel ik 10 tips voor een fijne vakantie als HSP'er. 

 

 

Ten eerste is het voor mij heel belangrijk om voordat ik vertrek de rust en tijd te vinden om tot mezelf te komen. In het alledaags leven raak ik vaak zo overspannen, dat ik als het ware “uit mijn lijf” ga, waardoor ik niet zoveel meer voel. Dit is mijn coping mechanisme, de manier waarop ik omga met de prikkels, zodat ik nog enigszins kan functioneren. Alleen de weg terug naar mijn lijf is elke keer weer een flinke opgave. Het duurt vaak dagen, waarbij ik ongeveer door de fases: ontprikkelen – spanning voelen – aanwezig blijven – durven aarden, voelen dat ik veilig ben, en uiteindelijk ontspanning ga. Hierbij is mijn ademhaling heel belangrijk, maar juist daar zit de uitdaging, met zo’n gespannen lijf. 

Als ik dan de rust in mijn lijf terug heb, komt natuurlijk het vertrekmoment eraan – en ook dit geeft spanning. Er gaan allerlei nieuwe indrukken op me afkomen en ik heb de neiging om alles aan te spannen om me voor te bereiden op wat komen gaat. Maar dat heeft natuurlijk helemaal geen zin! Het helpt mij altijd om me te focussen op het Nu en daarin te ontspannen.

 

Vaak als we spanning of ongemak voelen, betekent dat dat we ons verzetten tegen dat wat is. Misschien gebeurt er iets wat je niet zo in je hoofd had, of ben je bang om écht in het Nu aanwezig te zijn. Want als je écht hier bent, dan is je leven zoals het nu is ook echt waar. En dat kan beangstigend zijn of confronteren met bepaalde emoties, zoals rouw of verdriet. Maar als je alles toelaat, zul je merken dat emoties in golven door je heen gaan en dus weer overgaan. Je krijgt er dan ook rust en ontspanning voor terug. 

 

Aangekomen op locatie heb ik ook altijd tijd nodig. Ik moet wennen aan de inrichting, de geur, de spullen en de energie. Ik neem trillingen waar, “geesten” of entiteiten en als ik dingen aanraak krijg ik vaak informatie binnen. In hotelkamers is dit helaas vaak informatie die ik liever niet wil weten… Als de kamer goed is schoongemaakt, of de eigenaren stoppen er veel positieve energie in, dan heb ik hier gelukkig minder last van. Daarom kies ik meestal voor kleinere accommodaties die bezield zijn en waar de details aandacht krijgen. Want details zijn héél belangrijk voor mij. Ik merk ze op en ik mis ze ook wanneer ze er niet zijn. Denk aan de juiste belichting voor ontspanning, goede matrassen, de juiste indeling voor de ‘feng shui’ van de kamer en zeker ook de textuur van meubelbekleding of dekbedden. Zo kan ik nog wel even doorgaan.

 

Nu kun je mij een luxe paardje noemen, maar voor mij is het niet de luxe niet mist. Het is van groot belang om me te kunnen ontspannen in de nieuwe ruimte. Als de details niet in orde zijn, zoals een slecht afgewerkt of roestige/vieze badkamer, dan heeft dat direct invloed op mijn stress systeem. 

Bijvoorbeeld, in de voorjaarsvakantie hebben wij één nacht in een goedkopere hotelketen geslapen. Zij kopen oude hotels op en doen er weinig aan, om ze goedkoop te verhuren. Daar kregen wij een kamer op zolder, met enkel twee dakramen. De kamer was heel ruim, maar ook heel donker en bovendien kon de personeelsruimte ernaast bij ons naar binnen kijken. Gelukkig hadden ze veel lampen verspreid, die ik verplaatst heb alvorens te kunnen ontspannen. Er stonden twee oude bruine stoelen met een ruw stofje waar blaadjes in reliëf in gedrukt waren. Naast de verschrikkelijke energie die eraan de stoelen hing, had ik door het stofje grote moeite om er op te gaan zitten. Het bed liep (heel licht) af naar beneden, waardoor ik merkte dat mijn bloed de verkeerde kant op stroomde…

 

Nou ja, lang verhaal kort, we hebben de hele kamer verbouwd voordat ik me enigszins prettig voelde. 

Tegenwoordig zorg ik altijd dat ik spulletjes bij me heb die me helpen: een soort HSP-emergency kit. Ik zorg voor edelstenen en spulletjes om de energie van de ruimte te optimaliseren, ik geef Reiki aan de ruimte, zet er een veldje omheen, ik neem mijn eigen kussen mee, een lekker geurtje en fijne losse kleding. Hiermee kom ik een heel eind!

 

De echte vakantie begon voor ons pas op de tweede locatie, een luxe spaboerderij waar we een bubbelbad op de kamer hadden, een sfeerhaard en een prachtig uitzicht over de landerijen. Ik ken mezelf inmiddels aardig en kies ervoor om meer uit te geven aan een betere accommodatie, zodat ik ook echt kan ontspannen. Ik had alleen één klein foutje gemaakt…. “Wat dan?!” zul je nu denken, alles zit erop en eraan. Ja klopt… alleen omdat de kamer klein was hadden ze het handig ingericht en stond de bank in het midden van de kamer, als afscheiding. Het was een houten bankje met veel kussens om het knus te maken, maar hij zat niet lekker, en er zaten geen zijleuningen aan. Dit maakt dat je midden in de kamer, rechtop of extreem achterover, moest zitten. En er was daardoor geen knus hoekje, waar je zo lekker kunt opkrullen met een kop thee. En dat is voor mij van groot belang. Na alle indrukken van de reis en de nieuwe ruimte heb ik tijd nodig om alles te verwerken, te aarden en aan te komen in de ruimte. Dan zit ik het liefst in een hoek van de kamer op een zachte stoel of bank, met het overzicht over de ruimte. Omdat dit niet mogelijk was in deze kamer lukte het me niet om de rust te vinden (in een spaboerderij notabene!) en kwam ik afgepeigerd van een weekendje weg thuis. 


10 tips: een fijne vakantie als hsp'er

    1. Kies voor meer luxe en geef daar dus iets meer geld aan uit, dan weet je dat je in ieder geval kunt ontspannen. Anders ga je een weekend weg voor niks. Niet mogelijk? Let er dan op hoe je je voelt bij het boeken van een vakantie. Ook op afstand zegt je gevoel wel of iets goed is of niet. En reviews checken helpt natuurlijk altijd mee! 

    2. Zorg voor een HSP-emergency kit met alle nodige dingen die hou helpen om je goed te voelen. Let hierbij op je zintuigen. Wat ruik, zie, voel, proef en hoor je graag?

 

    3. Let er bij het boeken op dat er rustige, zachte plekjes zijn waar je je even kunt terug trekken om alle indrukken een plek te geven.

 

 

    4. Zorg voor een plek dicht bij of in de natuur, zodat je makkelijk even op kunt laden.

 

 

    5. Zorg dat je vanuit rust vertrekt, dus eerst een paar dagen vrij en dan pas de hort op.

 

 

 

    6. Neem na je reis even de rust om aan te komen met een bakje koffie of thee. Haal diep adem en laat je zakken in de ruimte.

 

 

 

 

  7. Zet een veldje op, om de ruimte heen, die jou beschermt tegen ongewenst energieën en entiteiten. Weet je niet hoe? Binnenkort zal ik een nieuwe meditatie op Insight Timer zetten die je begeleid in het opzetten van een energieveld.

 

 

 

    8.  Wees niet bang om de ruimte te verbouwen. Bedden staan meestal op wielen, lampen zijn verplaatsbaar: doe wat goed voelt. Als het je helpt om te ontspannen, is het veel waard toch? Zolang je alles netjes terug zet na de tijd is het heus geen probleem.

 

    9.  Als je na alles op orde te hebben, nog steeds spanning voelt kan het helpen om een meditatie te doen, waarbij je als het ware helemaal ‘baddert’ in het Nu. Je accepteert alles zoals het is en probeert daarin te ontspannen. Verzet geeft spanning, acceptatie ontspanning.

 

 

 

 

    10. Zorg voor een rustig programma dat past bij jouw ideale ritme. Bijvoorbeeld één activiteit per dag, en ’s ochtends weg, zodat je ’s middags kunt bijkomen of andersom. Ga je met iemand weg? Praat hier dan over van tevoren, en stem af waar de behoeftes van de ander liggen. Zo kun je samen kijken welke planning fijn voor jullie beide is.

 

 

 

 

Write a comment

Comments: 2
  • #1

    Silvia Kruiper (Monday, 19 April 2021 19:24)

    Mooie tips Heleen.

  • #2

    Mark (Tuesday, 20 April 2021 17:32)

    Leuk Heleen.
    Je kan wel in het hotelwezen gaan zo;-)