· 

Nazomeren in de moestuin

De zomer is langzaam afscheid van ons aan het nemen en de herfst begint zich te introduceren. We hebben al een aantal weken regen en grijze dagen gehad, maar deze week kwam ineens de zomer een beetje terug! Met maar liefst 30 graden zat iedereen een tikje in de war toch maar weer in de achtertuin met een rosé van de nazomer te genieten. 

 

Wat hebben onze tuin en onze moestuin dit jaar een prachtige oogst opgeleverd. We hebben zoveel heerlijke groenten gegeten (en nog steeds), dingen die vorig jaar niet gelukt waren en dit jaar met andere tactieken wel geslaagd zijn. Onze eerste rode kool was een feit en ook de boerenkool en spruitjes zijn door de keuring gekomen. We hebben bloemen in de tuin gezet, besjes, aardbeien en ik heb verse biologische bramenjam gemaakt.

 

Dankbaar ben ik voor alles wat de aarde ons geschonken heeft, en hoe wij dat mochten delen met onze naasten. Mijn schoonfamilie heeft regelmatig een tasje groenten gevonden in de tuin! 

Ook hebben we dit jaar in onze achtertuin verschillende tomatenplanten aan de schutting verbouwd. We hebben heerlijke biologische tomaatjes gegeten, totdat..... 

 

Niet alles kan lukken...

Het werd nazomer en ineens kwamen er overal bruine vlekken over de stelen en in de tomaten. Helaas. Het is toch nog toegeslagen. Er is een ziekte genaamd aardappelziekte en dat is een soort schimmel die de plant van binnenuit doet rotten. Dit komt alleen voor bij aardappels en tomaten. Het is erg belangrijk om dit te voorkomen, want als één plant het heeft zit de rest er zo onder. Het is heel besmettelijk. Dus moesten we met pijn in ons hart onze schutting kaalknippen. Alle toekomstige groene tomaatjes moesten we weggooien en de plant zag er doodongelukkig uit. 

 

Maar ja, dat hoort ook bij het leven. De dood. Ziekte, aftakeling, dingen die wij in het dagelijks leven liever niet aankijken, zijn in de tuin onvermijdelijk. In de herfst gaan alle bladeren dood, maar ook oogst kan mislukken. 

We hebben gelukkig nog een paar tomaten kunnen redden en trucjes opgezocht op internet om ze alsnog te laten rijpen. Doe ze in een zak met een appel erbij in: deze vrucht zet de stoffen die vruchten laten rijpen versneld in werking. Daarom is het normaliter ook niet handig om verse groenten bij appels in de buurt te bewaren. Maar in dit geval zou het dus positief kunnen uitpakken! 

Gelukkig hebben we wel heerlijke bietjes en boerenkool kunnen eten uit de tuin,  en ook de spruitjes waren een heerlijke vegetarische maaltijd. Want de meeste mensen hebben het (ook als volwassene) toch niet zo op spruitjes. Alleen vaak in combinatie met spek is het nog te eten, maar hoe maak je spruitjes nou vegetarisch lekker klaar? 

 

Ik deel twee eigen recepten, die heel geheim zijn, nu dan toch met jullie! Kijk voor mijn Biet Bourguignon en mijn Spruitjes met honing en feta snel op de recepten pagina