Deze week konden we de eerste groentjes uit de kas eten. Heerlijke verse spinazie en rucola voor in onze lunchgerechten. Tussen de middag een vegetarische eggwrap met spinazie, hütenkase en tomaatjes. Ook op de tuin zijn we druk bezig, want ja, alles begint te groeien! Niet alleen de groentes, maar ook het onkruid schiet de grond uit. Stellages moeten gebouwd worden en om de permacultuur in stand te houden, moeten we de juiste plantjes bij elkaar planten.
Permacultuur
Wat is dat nou, permacultuur? Dat betekent dat je biologisch tuiniert en om belagers tegen te gaan geen bestrijdingsmiddelen gebruikt, maar de juiste plantjes naast elkaar zet. Zo hebben mieren een hekel aan Afrikaantjes en lavendel, en komen slakken niet in de buurt van goudsbloemen. Omdat slakken van sla houden, is het een logische keus om goudsbloemen in de buurt van de sla te planten.
Het mooie is, dat de bloemen die je in de tuin zet om bepaalde beestjes de andere kant op te sturen, er ook voor zorgen dat je bijen, vlinders en vogels naar je tuin lokt! De vogels eten weer beestjes en de bijen bestuiven je planten, zodat je komkommers kunt oogsten in de zomer. Het is een prachtige kringloop van leven in de moestuin!
Nog leuker is dat die circle of life je stiekem verschuilde tips geeft voor in de keuken: zo heeft de wortelvlieg - die je wortels opsnoept als je niet uitkijkt, een gruwelijke hekel aan peterselie. Maar peterselie smaakt fantastisch bij wortels! Dus je hoeft niet ver te lopen om ingrediënten voor je wortelsoep bij elkaar te sprokkelen. Ideaal!
Genoeg kruiden en bloemen in de tuin is dus heel belangrijk voor permacultuur om biologische groenten te verbouwen. Daarnaast zorgen verschillende soorten planten bij elkaar voor een vruchtbare grond: de één verzamelt stikstof, de ander geeft voedingsstoffen, en samen maken ze de perfecte kleigrond om de groentes te verbouwen.
Stellages
Naast alle verplant drukte zijn we ook druk bezig met het bouwen van stellages voor de courgettes, de komkommer, de pompoen en de boontjes. Deze groentes klimmen graag hun weg door de omgeving en kunnen heel dominant zijn met hun krultakjes: ze grijpen zich vast aan alles wat ze kunnen vinden en doen daarmee andere planten niet altijd een plezier!
Daarom hebben we besloten om ze dit jaar omhoog te laten groeien. We hebben prachtige stellages van bamboe gebouwd en die met tie ribs stevig vastgemaakt. Ze staan diep in de grond, zodat ze niet zomaar omwaaien. Als de planten omhoog groeien kunnen ze zich mooi vastgrijpen aan de bamboe en nemen ze ook nog eens minder ruimte in, waardoor we op de rest van de grond meer andere groenten kunnen verbouwen. Efficiënter kan het niet!
We hebben daarnaast een boogstellage gebouwd waar we een vliesdoek overheen gaan draperen. Een ideale omgeving voor rode kool en broccoli! Deze groentes willen de koolwitjes aantrekken: een soort witte vlinder die eitjes legt in koolplanten en zijn weg eet door je groentes. Niet echt gewenst dus.
Ze hebben een hekel aan brandnetels, maar gezien we die niet in de tuin willen kan een vliesdoek deze beestjes mooi op afstand houden!
De aardappels zijn de grond in gegaan en we hebben zelfs spruitjes in de tuin gezet! Eens even proberen of dat wat wil lukken dit jaar.
Alles is klaar voor mei, want dan gaan we echt los. Alle groenten die we in april in de tuin gezet hebben zullen gaan bloeien (onze bieslook heeft al een sprintje getrokken) en er gaat nog véél meer de tuin in! Mei is de drukste maand voor de tuinders, maar we hebben geluk: we kunnen ook al de eerste sla oogsten als het goed is.
Mocht je een keertje zin hebben om eten af te halen, stuur gerust een persoonlijk bericht naar mijn facebook, dan kook ik een lekkere maaltijd voor je! Het recept van de eggwrap vind je hier.
Voor meer informatie over het tuincomplex ga naar www.volkstuinensneek.nl en kijk of je zelf ook een tuintje kan huren!