· 

Zelf brood bakken


Vandaag heb ik mezelf even lekker laten gaan in de keuken. Ik ben dol op ambacht, huisgemaakt en het liefst met lokale producten. Niks zo lekker als eigengemaakt wit brood, met Italiaanse kruiden of gewoon klassiek wit. 

 

 

In de tijd dat ik nog in Nijmegen woonde, heb ik een workshop broodbakken gevolgd bij de Streekbakker. Hij is een zeer inspirerende man en bakker, die met lokale biologische producten werkt en broden maakt zoals vroeger. Zonder toevoegingen, E-nummers en op de natuurlijke manier gebakken. Als iemand ons wat kan leren, dan is hij het wel! 

 

Het belangrijkste bij het bakken van brood is dat je het deeg lang genoeg kneed en bij een warme temperatuur. Het brood moet met de hand wel 20 minuten gekneed worden, zodat de gluten zich kunnen ontwikkelen. Dit maakt het brood straks luchtig en lekker. Ook moet het brood drie keer rijzen, op verschillende manieren, en moet het brood op een bepaalde manier gevouwen worden, waarbij de gluten op spanning zet en het brood als het ware de lucht in schiet.

 

 

Het recept kan ik helaas niet geven, maar ik zou zeker aanraden om een workshop te volgen bij de Streekbakker of bij een bakker bij jou in de buurt. In Friesland is Mevrouw de Molenaar een inspirerende bakster en ook Bakker Bolhuis is een biologische bakkerij, waarvan producten op verschillende markten in Friesland verkocht worden. 

Als het brood rijst is het belangrijk dat het op een warme plek staat, zoals hier gewoon bij de verwarming. Het moet afgedekt zijn met een vochtige theedoek of wat vershoudfolie, zodat er niet te veel lucht bij komt: dan wordt het brood droog tijdens het rijzen. 

 

WAAROM ZELF BROOD BAKKEN? 

Zelf brood bakken betekent dat je precies weet wat er in je brood zit. Je hebt de keus in de ingrediënten: bijvoorbeeld biologisch meel van een molenaar in de buurt, waardoor je product lokaal verbouwd is. Dit scheelt een hoop CO2, omdat het niet vervoerd hoeft te worden. Naast de milieuvriendelijke kant, zorgt het er ook voor dat je een gezonder product eet. Je stopt geen e-nummers en broodverbeteraar in je lijf, maar voedt het met biologische ingrediënten, water en olijfolie. Een interessante aflevering van de Keuringsdienst van Waarde gaat over brood en wat er precies in broodmixen zit.  Interessant en leerzaam om te kijken wat je eigenlijk allemaal in je lijf stopt als je een brood - zelfs van de Echte Bakker - eet. 

 

Daarnaast is het voor mij ook een moment in de week waar ik me even helemaal kan focussen in het moment. Bezig zijn met een ambachtelijk product laat mij voelen dat ik leef, en geeft ontspanning. Als het brood rijst kan ik rustig een boekje lezen, terwijl het hele huis lekker begint te ruiken. Heerlijk! 

Als je er tot slot wat verse kruiden doorheen mengt, heb je 's avonds echt een feest in huis. Een wit kruiden brood met pecorinokaas en olijfolie, als bijgerecht bij een Italiaanse groentestoof bijvoorbeeld. 

 

Lekker genieten in het zonnetje, een glas rode wijn erbij, dat is toch het leven